За кросоувъра Mercedes GLA се говори усилено доста отдавна. След хилядите слухове и спекулации, от Daimler най-накрая хвърлиха светлина по въпроса, при това каква! Компанията разпространи официални изображения на концепцията, чиито официален дебют ще е по време на автосалона в Шанхай след броени дни.

Скиците на Mercedes GLA ни показват кросоувър с доста динамичен вид и напомпани форми. Компактният модел си има всичко с което да се перчи като оф-роудър – защити под купето, рейки на покрива, скосено, но широко челно стъкло, двойни ауспуси и масивни колесни арки, под които откриваме 20-инчови колела с гуми 255/45. Естествено, серийната версия на компактния SUV ще заемем максимумална част от дизайна на А-клас, на чиято платформа ще бъде изграден, но с повишен клирънс и част от горепосочените оф-роудърски черти.

Дължината на концептуалния Mercedes GLA е 4,38 метра, ширината 1,97 м, а височината – 1,57 м. Колесната база е 2690 мм. За задвижването на концепта се грижи двулитров бензинов двигател с турбо от А250, постигащ мощност от 208 к.с. Агрегатът е стикован със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и задвижване на четирите колела 4Matic.
Серийният модел най-вероятно ще наследи двигателната гама на конвенционалния А-клас, включително и напомпаната AMG версия с 354 к.с. Дебютът на продуктовата версия на Mercedes GLA ще е наесен във Франкфурт.

Comments are closed.