Стефан Петерханзел удължи договора си като пилот на Mini X-Raid и за рали Дакар 2013. Легендарният французин постигна своята 10-а победа в последното издание на пустинния маратон тази година, ставайки недостижим с 6 титли с мотоциклет и 4 с автомобил. Победата, компроментирана от скандал с Роби Гордън, бе и първата за немския тим, ръководен от Свен Квант, в цялата му 10-годишна история.

Навигатор на Петерханзел за поредна година ще е Жан-Пол Котре, който е неизменно до своя сънародник при всичките победи и несгоди. Дуото се присъедини към X-raid през 2009 година, когато Mitsubishi прекрати заводската си рали-рейд програма.

“Победата в рали Дакар 2012 бе сред най-красивите моменти от дългата ми история, свързана с надпреварата”, заяви Петерханзел. „Да осигуря първата титла на Monster Energy X-raid беше нещо много специално за мен. В същото време, тази 10-а титла в Дакар ме постави на кръстопът – дали да продължа кариерата си или да се откажа от професионалното си участие като пилот. Решението бе лесно – все още се чувствам достатъчно мотивиран и способен и в Дакар наистина се забавлявам, затова продължавам и през 2013-та!”

Петото южноамериканско издание на рали Дакар ще стартира на 5 януари 2013 в столицата на Перу – Лима и след почивен ден на 13 януари в Сан Мигел, Аржентина, ще завърши на 20-и в чилийската столица Сантяго.

Отборът X-Raid е създаден през 2002 година от Свен Квант. Само година по-късно, с Люк Алфон зад волана на BMW X5 CC, тимът взима победата в калса на дизеловите автомобили в рали Дакар. X-Raid е с пет титли от Световния крос-кънтри шампионат, а в допълнение, тази година взе двойна победа в надпреварата със Стефан Петерханзел и Нани Рома.

Comments are closed.