Представеният през 2006 концептуален Spyker D8 Paris-to-Peking определено е един от най-добре изглеждащите спортни луксозни SUV. Всъдеходът не изглежда като никой друг, комбинирайки визия на суперкар, яхта, самолет, луксозен хотелски салон и стандартен високопроходим автомобил.

За съжаление производителят на Spyker D8 Paris-to-Peking се вкара в редица авантюри, който отложиха развитието на модела, но сега има лъч светлина да видим сериен вариант в лимитирана серия. Това става възможно благодарение на инвестиции от страна на китайска та автомобилна компания Youngman, която инвестира 10 милина евро в Spyker и ще придобие 29,9% дял в холандската бутикова фирма.

Нещо повече, двете компании ще формират джойнт венчър, наречен Spyker P2P B.V., в който Yongman ще инвестира допълнителни 25 милиона евро и ще държи 75% от дяловете. Но и това не е края на историята, ще има още един джоинт венчър – Spyker Phoenix B.V., 80% собственост на Youngman и 20% на Spyker.

Чрез тази сложна финансова операция, има възможност серийното производство на Spyker D8 Paris-to-Peking да започне през 2014 година. Всъдеходът може да е базиран на платформата Phoenix, разработена от Saab, а базовата му цена ще е над 200 000 евро.

Comments are closed.