Тази новина може да е малко шокираща за хората, които познават настоящото Volvo XC90 и фактът, че гамата двигатели започва от 2,4 литра и достига до 4,4. С цел да намали вредните емисии на всички предлагани автомобили до 95 гр/км до 2020 година, новото ХС90, появяващо се догодина, няма да има двигател по-голям от 2,0 л.

Това е малко драстично решение на Volvo, но определено показва, че шведският автопроизводител не само говори за опазване на околната среда, за разлика от повечето други „зелени“ марки, но и работи по въпроса.

От марката твърдят, че с помощта на новата SPA (селективна архитектура) платформа, която е по-лека и много по-здрава, ще успеят да намалят общата маса на Volvo XC90 (както и размерът – новият SUV ще е по-малък от настоящия), което ще им позволи да заменят 6-цилиндровите двигатели с 4-цилиндрови.

SPA платформата ще се използва в повечето от новите Volvo автомобили и ще е специално проектирана за развитие на хибдирни модели – голямо предимство, защото няма да има нужда да се преправя шасито спрямо това на «нормалната» версия.

Comments are closed.