Opel Mokka, който скоро ще се появи на пазара и в България, ще бъде сред моделите на марката натъпкан с най-новите и модерни технологии за подпомагане на водача. Компактният SUV ще бъде оборудван с отличената с множество награди и уникална по рода си фронтална видеокамера Opel Eye, както и усъвършенстваната електронна система за контрол на стабилността на пътя ESC (Electronic Stability Control) с функции за подпомагане на потеглянето по наклон (Hill Start Assist) и автоматичен контрол на скоростта при спускане по наклон (Hill Descent Control) на Opel Mokka.

Opel Eye е разположена между челното стъкло и огледалото за задно виждане и следи вида на хоризонталната маркировка и знаците край пътя, с което осигурява основата за работата на функцията за разпознаване на пътните знаци TSR (Traffic Sign Recognition), системата за известяване при напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning) и за предупреждение за опасност от удар в движещо се отпред превозно средство FCA (Forward Collision Alert). Функцията за разпознаване на пътните знаци TSR е в състояние да разчита и да изобразява със съответния символ на арматурното табло в непосредственото зрително поле на водача символите за ограничение на скоростта, забрана за изпреварване и много други знаци от вертикалната маркировка край пътя. В зависимост от наличната осветеност, TSR започва разпознаването и обозначаването на крайпътните знаци на разстояние от 60 метра.

Системата за известяване при напускане на лентата LDW уведомява водачите при неволно напускане на тяхната лента на пътя. Системата предупреждава водача с помощта на звуков сигнал и мигаща светлина на арматурното табло и по желание може да се изключва с натискане на бутон. Системата за предупреждение за опасност от удар в движещо се отпред превозно средство FCA алармира водача със силен звуков сигнал и светлинен знак на арматурното табло в случай на критична ситуация с непосредствена опасност от сблъсък с по-бавно движещо се или спряло на платното превозно средство. За целта FCA е в състояние да следи както подвижните, така и стационарните препятствия на пътя, а водачът може да настройва чувствителността на сензорите й с регулатор на волана.

Opel Mokka предлага, както споменахме, подпомагане на потеглянето по наклон HSA и автоматичен контрол на скоростта при спускане по наклон HDC като част от функциите на електронната система за контрол ESC както при версиите с предно предаване на модела, така и при тези с 4х4.

Друго ключово високотехнологично средство за подпомагане на водача, предлагано при Mokka е спечелилата множество награди система oт биксенонови адаптивни предни светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting) на Opel, която автоматично коригира интензивността на светлинния поток и диапазона на осветяване на пътното платно в зависимост от конкретните пътни и метеорологични условия с използване на общо 11 различни светлинни функции.

Comments are closed.