Третият етап на рали „Дакар” 2013, с дължина на състезателния участък от 243 км, за наша радост бе успешен и за трите български машини, без драмите, които единият екипаж имаше в етап2.

Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara) завършиха отсечката на 94-о място, а Орлин Алексиев и Пламен Николов (BMW X1) финишираха 104-и. В генералното класиране българските автомобили са съответно на 122-ро и 102-ро място.

Иначе, победител при автомобилите стана Насър Ал Атия (Buggy). Катарецът вдигна ударно темпото. След не особено сполучливия си втори етап и с победтата си излезе на второ място в генералното. Неговият съотборник Карлос Сайнц нямаше особено добър ден, след като загуби половин час заради проблем с електрониката си. На всичкото отгоре, на Матадора му бяха върнати приспаднатите 22 минути от етап 2, след като техническите комисари все пак решиха, че системата му е била наред.
Роби Гордън явно счупи каръка, който го преследваше на първите две отсечки и в етап 3 на рали „Дакар” 2013 показа брилянтно каране, завършвайки втори, на минута след Ал Атия. В генералното, обаче, пилотът на Hummer е на фаталното 13-о място, на 46 минути от водача. А водач е Стефан Петеханзел (Mini X-Raid), който за деня бе трети.
Много силен „Дакар” 2013” за пилотът на Toyota Лусио Алварез. Съотборникът на Жиниел де Вилиерс се справя за момента доста по-добре от южноафриканеца, и е на трето място във временната подредба. Самият де Вилиерс е 5-и, на половин час от лидера.

В клас ATV, Тодор Христов завърши етапа на 30-о място, като поддържа същата позиция и в генералното класиране. Българинът вече е 5:36 часа от водача, но пък за щастие няма сериозни технически проблеми и е в кондиция да продължи.
Явно ще станем свидетели на победата в рали „Дакар” 2013 на Патронели, след като Маркос започна да вдига темпото малко по малко. Въпреки че Себастиан Юсеини (Honda) плътно диша във врата на аржентинеца, все пак предстоят отсечки в родината на Патронели, където, както помним, той е тотален властелин.

При мотоциклетите, фаворитът от втория етап Хуан Бареда изпадна до 18-о място в генералното, след тежък ден в пясъците край Наска. Отборът на Husqvarna бе отсрамен от Пауло Гонсалвеш, който бе втори, но по-важното е, че това бе денят на Франциско Лопез. Чалеко успя да пребори Гонсалвеш за етапната победа и излезе на второ място в генералното класиране. И както често става в рали „Дакар”, начело на временната подредба може да излезе пилот без етапна победа. В случая, това е претендентът за 5-а титла Сирил Депре (KTM).
Битката при мотоциклетите явно тепърва предстои, тъй като в челната десетка всички пилоти са събрани в рамките на десетина минути.

При камионите, станахме свидетел на първия опит на „Камаз” да си върне господството в пустинята. Едуард Николаев се „вклини” в челната тройка на етапа между Iveco-тата на водача Жерар де Рой и Мики Биазион. В генералното класиране на рали „Дакар” 2013 към момента, обаче, втори продължава да е Алес Лопрайс (Tatra). Николаев е 4-ти, след Биазион.

Comments are closed.