Рали „Дакар” 2013 започна с почти символичен 13-километров специален етап край Писко, предшестван от 200-километров преход от Лима. На стартовата рампа в перуанската столица застанаха малко над 460 машини от всички класове, сред които и три български. Организаторите бяха предвидили страхотно шоу, което събра на официалния старт стотици хиляди фенове. Както вече знаете, родните екипажи успяха да завършат успешно.

При четириколките, които имаха честта първи да стартират етап 1 на рали „Дакар” 2013, Тодор Христов (Yamaha) завърши етапа на предпоследното 37-мо място, на 10:29 минути от водача. А победител в първия етап на рали „Дакар“ 2013 стана представителя на домакините Игнасио Флорес Семинарио, също с Yamaha. Втори се класира Себастиан Хюсеини (Honda), а трети бе претендентът за титалата Маркос Патронели (Yamaha).

Състезателите ни с автомобил Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara) завършиха отсечката на 90-о място, на 3:38 минути от водача. Орлин Алексиев и Пламен Николов са 110-и, на минута след сънародниците си. По-интересното е, че и двата български екипажа са по-напред в класирането от Роби Гордън. Американецът се окопа в дюна малко след старта и сега е на  незавидното 137-о място.

Иначе, първият състезателен ден бе маркиран от завръщането на Карлос Сайнц (Red Bull Rally). Испанецът, който заедно със своя съотборник от Volkswagen Насър ал Атия се завръща зад волана на бъги със задно задвижване, закова хронометъра на 7:40 минути. Втори, на едва 8 секунди се класира Лусио Алварез (Toyota), но по-интересното стана в класирането на 3-то и 4-то място. Там видяхме съотборника на Сайнц и завърналия се тази година Герлен Шишри (SMG) с абсолютно идентични времена от 7:50 минути. Челната петица допълни Ронан Шабо, също с SMG.

Стефан Петерханзел, който преди ралито заяви, че тази година няма да се бори за 11-та титла на всяка цена, а предпочита да се позабавлява, тъй като е взел максималното от „Дакар”, завърши етапа на 8-о място, но 34 секунди от водача.

При мотоциклетите, без големи изненади, първите 20 пилота се бяха събрали в рамките на една минута. Франциско Лопез – Чалеко (KTM) взе своята осма етапна победа от „Дакар”, побеждавайки в първата отсечка така, както го направи и миналата година. Втори се класира Франс Верховен, който тази година залага на Yamaha, но холандецът бе сам сред чилийската армада, допълнена от третото и четвъртото място на двама млади, но талантливи сънародници на Чалеко  – Пабло Кинтанила и Патрисио Кабрера. Пети отсечката завърши големият претендент Сирил Депре (KTM).

При камионите, без особена драма, Жерар де Рой и Ханс Стейси (Iveco) направиха 1-2, следвани от Алес Лопрайс (Tatra). Четвърти се класира Марсел ван влийт (Man), а най-добрият Kamaz бе този на Едуард Николаев на 5-та позиция. Разликите при първите десет са в рамките на секунди, което за този клас е направо нищожно.

Връщайки се на Роби Гордън, и неговия малшанс, който се оказа, че се дължи на повреда в скоростната кутия, днешният втори етап въобще няма да му е лесно, както и битката за победа от тук нататък. Минималният етап 1, накара организторите да наложат коефициент на времената, който при мотоциклети и ATV е x5, а при автомобили и камиони х3. Което ще рече, че американецът е вече с половин час пасив на водача Сайнц.
Днешният втори етап на рали „Дакар” 2013 ще представлява своеобразна обиколка около Писко, с дължина на специалната отсечка близо 250 км. Очаквайте подробности!

Comments are closed.