rali_dakar_2015_report_d3_1Вчерашният трети етап на рали Дакар 2015 бе много интересен, по разнообразни причини. Първо, трасето на мотори и четириколки бе отделно от това на автомобили и камиони и второ – станахме свидетели на много изненади в челото на класиранията.

За съжаление, третият ден на рали Дакар 2015 бе белязан от новината за смъртта на полския мотоциклетист Михал Херник, чието тяло бе открито от организаторите недалеч от трасето, във втората част на отсечката. И тази година, пустинният мегамаратон взе своя кървав данък, колкото и да се молехме това да не се случва.

rali_dakar_2015_report_d3-2Връщайки се към позитивната част на рали Дакар 2015, няма как да подминем изненадата, която ни поднесе дебютантът в надпреварата Матиас Валкнер. Шампионът по мото крос от 2012 година, който дебютира в пустинния маратон, спечели своята първа етапна победа и втора за КТМ. С постоянното си темпо, австриецът също така си осигури и място в челото на генералното класиране, заемайки трето място, след тараните на Honda Хоан Бареда и Пауло Гончалвеш. Валкнер изпревари с крехките 40 секунди своя тим лидер Марк Кома, като разликата им в оверола е 17 секунди, а двамата пилоти на КТМ са на над 10 минути след водача.

Доста добро представяне, за пореден ден, имаше и другият дебютант от тима на КТМ – Тоби Прайс, който завърши отсечката с 4-о време, а във временната подредба на рали дакар 2015 е 6-и.

Изненадващи бяха и резултатите в класа на ATV-четириколките. Миналогодишният шампион и досегашен водач в класирането на рали Дакар 2015 Игнасио Касале, започна етапа с фалстарт, след като се блъсна в автомобил на лиазона преди старта. Чилиецът закъсня за стартирането си с 20 минути, което го отпрати на 19-ото място за деня и на 5-о в генералното, с пасиво от точно 20 минути на новия лидер. А водач там е Сергио Лафуенте, макар етапната победа да бе за Лукас Бонето.

Всъщност, драмата тук бе повече от голяма. Реално, Рафал Соник бе най-бърз в отсечката и оглави генералното, но вечерта бе сюрпризиран с 15-минутно наказание от стюардите на рали Дакар 2015 и за момента е трети след Лафуенте и Себастиан Халперн.


Stage 3 – Car/Bike – Stage Summary – (San Juan… by Dakar

Катастрофата от втория етап на рали Дакар 2015 явно мотивира Орландо Теранова и аржентинският пилот на Mini спечели третия. Това е втора етапна победа за Теранова, който до последно се бори за нея с Жиниел Де Вилиерс (Toyota) и в крайна сметка му измъкна 1:54 минути. Аржентинецът се изкачи и до третото място в генералното класиране, на 18 минути след водача Насър Ал Атия (5-и за деня) и на 13 след Де Вилиерс.

rali_dakar_2015_report_d3-3Големите печеливши, поне според нас, в третия етап на рали Дакар 2015 бяха други пилоти. Първият е дебютанта в надпреварата Язид Ал Раджи (Toyota), който за момент дори поведе колоната в първата част на отсечката, но накрая отстъпи с близо 3 минути. Вторият пък бе ветеранът Карлос Сайнц, който показа, че е рано да отписваме Peugeot от борбата в рали Дакар 2015. Испанецът завърши етапа на 4-о място, а такава е и позицията му в генералното, макар да е с пасив от 19:32 секунди на водача. Добре се представиха и съотборниците му Стефан Петерханзел и Сирил Депре, завършвайки съответно на 7-о и 14-о място. И последно, след два кошмарни дни, Нани Рома се справи доста добре с отсечката до Чилесито, завършвайки 5-и.

Денят бе кошмарен за Роби Гордън, който трябваше да стартира чак от 40-а позиция и трафикът му попречи да бъде достатъчно бърз. Американецът завърши деня с 15-о време, а в генералното е едва 40-и.


Stage 3 – Inside Dakar 2015 – Fech fech by Dakar

Камаз продължава устремния си поход към победата в рали Дакар 2015. Айрат Мардеев и Андрей Каргинов заеха двете челни места, изпреварвайки архиконкурентите Жерард Де Рой и Алеш Лопрайс. Така, Мардеев излезе начело и в генералното класиране, на 7:55 минути пред Лопрайс. Каргинов е трети, на едва 3 секунди след чешкия пилот на MAN. Де Рой от своя страна е 7-и във временната подредба, на десетина минути след водача, но на нищожна разлика от Серхей Вязович (МАЗ), Мартин Коломи (Tatra) и Едуард Николаев (Камаз).

Днес, керванът на рали Дакар 2015 се отправи към Чили, където след унищожителен преход от близо 600 км през Андите, за десерт ще трябва да се бори с пустинята Атакама и знаменитите дюни на Копиапо. В менюто на състезателите са 315 състезателни километра, а камионите ще „намажат“ със 174-километрова спецотсечка. Очаквайте подробности!

Comments are closed.