Петият етап на рали Дакар 2013, който отведе състезателите в Чили, за съжаление остави българските машини с една по-малко. Както вече писахме, Тодор Христов отпадна от надпреварата, след като вчера не успя да стартира в отсечката от Арекипа до Арика. Христов е получил сериозен и явно неотстраним проблем в двигателя на своето ATV Yamaha на лиазона след етап 4 и така вече е извън играта.

За щастие, нещата с автомобилите на Петър Ценков – Иван Маринов и Орлин Алексиев – Пламен Николов не са толкова тежки. Въпреки греенето на мотора при Алексиев и някои технически проблеми при Ценков, и двамата ни пилоти завършиха етап 5 на рали Дакар 2013. Етапът Петър завърши на 91-ва позиция, а Орлин след него, на 2 минути разлика. В генералното BMW-то е на 105-о място, а Opel Antara на 107-о.

Иначе при автомобилите станахме свидетели на пробуждането на тима на Mini X-Raid, което явно се дължи на факта, че състезанието излезе от тежките пясъци и стъпи на по-твърд терен, където 4х4 машините от този тип имат предимство пред бъгитата. Нани Рома, който досега се представяше малко посредствено, отсрами немския тим с етапна победа, а неговият съотборник Стефан Петерханзел завърши втори, и все още е лидер в генералното, увеличавайки аванса си пред Насър Ал Атия до почти 10 минути. Самият Ал Атия бе 7-ми вчера, докато преследвания от малшанс негов съотборник Карлос Сайнц се добра до 5-о място за отсечката.
Това, че бъгитата не са конкуренти на по-твърди терени, се опита да разбие Роби Гордън. Пилотът на Hummer, който също бе жертва на поредица от злополуки, се развихри и даде трето време в етапа, само на минута от Рома. За съжаление Гордън има уникално голям пасив и от тук нататък единствено може да се бори за някоя етапна победа.
С 4-то място за деня, Жиниел Де Вилиерс тихомълком влезе в челната тройка, като е на половин час от водача. Силен ден имаха също Леонид Новицки и Орландо Теранова от X-raid, както и бразилецът Гилерме Спинели (Mitsubishi) и пилотът на китайския болид Great Wall Карлос Соуса.

Много тежък ден за Герлен Шишри (SMG), който получи повреда в серво управлението на бъгито си и трябваше да изкара почти целия етап, полагайки нечовешки усилия да се бори с волана.

В клас ATV, където България вече остана без представител, Маркос Патронели (Yamaha) явно ще направи състезанието скучно, спечелвайки пореден етап. Основният му съперник Себастиан Юсеини (Honda) имаше технически проблем и изостана доста, оставяйки Патронели на върха на генералното със солиден аванс пред Игнасио Касале и Лукас Лашкавец, който ще се борят за второто място с доста сходните си времена.

При мотоциклетите Оливие Пен продължава да е на върха на генералното, след като вчера завърши втори. Денят обаче бе на Давид Кастьо, който спечели отсечката с една минута пред Пен и е вече втори в овърола. Трети за деня стана Хуан Педреро, но трети в генералното е Сирил Депре, на 6 минути от водача.

При камионите, Iveco все още царува в пустинята, въпреки сериозния натиск от страна на Камаз. Ханс Стейси спечели етап 5 на рали Дакар 2013, изпреварвайки Едуард Николаев и Жерар Де Рой. Де Рой си върна лидерството в генералното класиране, след като завърши етапа трети, а основният му съперник Алес Лопрайс (Tatra) загуби близо 2 часа в етапа и се срина в класирането. В момента, преднината на Де Рой пред Николаев е доста крехка – едва 5 минути.

Comments are closed.