rocket_mobility_Tomahawk_offroad_wheelchairАмериканската компания Rocket Mobility представи своето всъдеходно кресло Tomahawk, подходящо за сериозни подвизи извън пътя. Преди да набедите фирмата, че твори поредното технологично безумие за разглезени янки, бихме искаме да споделим, че компанията е посветила продуктите си на хора с физически недъзи и инвалиди, които да могат да усетят свободата да са сред природата, както всички останали.

Идеята за Tomahawk се родила в главата на боса на Rocket Mobility Брайс Коуфорд, чиито дядо е загубил крака си по време на Втората световна война и чиято майка имала затруднения с ходенето след операция. Тъй като и двамата били любители на природата, Брайс се захванал с проекта за електрически стол с вериги, създавайки „мини танк“ за всякакви терени.

За разлика от останалите електрически инвалидни колички, Tomahawk е персонално средство за придвижване с гъсенични вериги, което е доста проходимо в лоши терени. Тежащият 172 кг Tomahawk е конструиран върху метална рама и разполага с два електрически мотора с мощност 4,8 kW (6,2 к.с.), задвижващи поотделно веригите. Клирънсът на креслото е 14 см, докато широката 50 см седалка е на 58 см над земята и разполага с предпазен колан, облегалки и контролни джойстици от двете страни.

Максималната скорост на Tomahawk е 10 км/ч, а пробегът с едно зареждане на батериите е до 19 км. Благодарение на задвижващата си система, всъдеходното кресло може да се върти и на място. Цената на машината започва от около 8000 евро, а като опция се предлагат различни аксесоари – LED фарове, стойка за пушка, ролбар и дори самонивелираща се поставка за чаши.

One Comment

  1. Phyllis Campbell says:

    I would like information on where I can buy one of these for my nephew who is always been in a wheelchair and it should be where it can be used on sand and off-road

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.