Porsche AG днес разпространи първа скица и официална информация относно бъдещия компактен SUV на марката. В последните години информацията, спрягана за събрата на Audi Q5 бе, че ще се казва Cajun. Последната дума на производителя на спортни коли от Щутгарт, обаче, ни изненада – новият всъдеход ще се казва Porsche Macan. Името Macan идва от индонезийската дума за тигър и комбинира ловкост, сила, обаяние и динамика – основни характеристики на бъдещия оф-роуд автомобил.

Като пети модел на Porsche, Macan е централна част от Стратегия 2018, чрез която производителя на спортни коли възнамерява да разшири портфолиото си. Немците се надяват Macan да повтори успеха на Cayenne, като производството на компактния всъдеход ще стартира в завода край Лайпциг през 2013 година.

Във връзка с новия оф-роуд модел, компанията е инвестирала 500 милиона евро във фабриката в Саксония, което е най-сериозната инвестиция там до момента. Производството на новия всъдеход ще отвори над 1000 нови работни места там.

Имената използвани от Porsche са пряко свързани със съответния модел и неговите характеристики – името Boxter е комбинация от боксеров двигател (boxer) и роудстър (roadster), Cayenne изразява настървеност, подобно на едноименния сорт люти чушки, Cayman е пъргав и ловък като хищното влчуго на което е кръстен, а Panamera е нещо повече от Gran Turismo, способен да спечели състезанието на голяма дистанция Carrera Panamericana.

Comments are closed.