На 21 юли,  в рамките на III кръг от републиканския шампионат, на пистата за мотоциклетизъм в Долна Митрополия ще стартира първото по рода си „ЕКО мото училище” в България с Мартин Чой. Звездата на българския мотоциклетизъм ще проведе обучение по безопасност и толерантност на пътя за 30 любители мотоциклетисти.

Проектът „ЕКО мото училище”, който ще стартира в 15:00 ч. тази събота, е част от дългосрочната социално отговорна програма на ЕКО „Обади се, като стигнеш!”, която от 2006 г. се развива с практически дейности, насочени към безопасността на всички участници в движението и толерантността на пътя. Организатори на новата инициатива са Българската федерация по мотоциклетизъм, Главна дирекция „Охранителна полиция” при Министерство на вътрешните работи и бензиностанции ЕКО.

„Статистиката сочи, че регистрираните мотоциклети и мотопеди в страната в края на 2011 г. са с над 6,300 повече от тези за същия период на 2010 г. Нещо повече, безопасността на уязвимите участници в движението, включително мотоциклетистите, е сред основните приоритети на политиката за пътна безопасност на Европейския съюз за 2011 – 2020 г.”, каза
Янис Поликандриотис, Изпълнителен директор на ЕКО България. „С тази инициатива даваме начало на поредица от стъпки в посока безопасно шофиране на мотоциклетистите и взаимна толерантност между тях и останалите участници в движението.”

Късметлиите, които ще усетят тръпката от истинско, безопасно и технично каране на писта заедно с шампиона на България, Европа и Източна Европа, ще направят серия от обиколки със собствения си мотоциклет. Всеки от 30-те участника ще има шанса да води колоната за една обиколка, след което носителят на над 20 титли от национални, балкански и европейски състезания – Чой, лично ще му даде съвети и ще коментира карането му.

Бензиностанции ЕКО подаряват това преживяване на феновете в рамките на партньорството си с Българската федерация по мотоциклетизъм и училището за мотористи на Чой – Martin Choy Racing School.

Близо 100 пилота от 34 клуба ще вземат участие в третия кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм, който ще бъде открит на 22 юли, неделя от 10:30 ч. Първият старт в състезанията ще бъде даден в 11:20 ч.

Водачи във временното класиране са: Жулиета Ленкова (SP Junior), Ненад Стоянович (600 Supersport), Велислав Марков (1000 Superstock), Красимир Михайлов (600 серия) и Емилиян Йотов (1000 серия). Най-бързият български пилот – Мартин Чой, е с един пропуснат кръг заради участие в шампионата на Алпе Адрия. Републиканският шампионат на писта е отворен за участие.

Comments are closed.