toyota_rav4_bgdebutЧетвъртото поколение Toyota RAV4 бе представено пред света през есента, а малко след европейския си дебют в Женева, компактният SUV вече е в България. RAV4 определено е с доста обновена визия, напомняща както за леките коли на марката, така и малко на новия Lexus RX. Като цяло, новият кросоувър изглежда по-агресивно от настоящото поколение, но същевременно и по-рафинирано. Акцент в дизайна са изчистени линии, издължен профил, намалена с 25 мм височина на покрива и специални аеродинамични елементи в предната и задната част, които допринасят за челно съпротивление от 0,31 Cd.

Toyota RAV4 притежава най-голямото в класа си пространство между предни и задни седалки – 970 мм, а обемът на багажника се увеличава от 547 на 1746 литра пр исваляне на втория ред седалки. Централната конзола е повдигната и изнесена по-близо до водача, Мултимедийната система Toyota Touch, интегрирана в RAV4 още от средните нива на оборудване, разполага с 6,1-инчов цветен сензорен дисплей, пълна интеграция с iPod, вграден CD-плейър, Bluetooth свързаност, пълна информация от борд компютъра и цветна картина от камерата за подпомагане на паркирането.

Новост за новия Toyota RAV4 е интегрираната активна система за контрол на управлението (Integrated Dynamic Drivе System, IDDS). Благодарение на сензори, следящи за отклонение от избраната траектория на движение, ъгъла на завиване и скоростта, системата Dynamic Torque Control AWD проактивно и динамично разпределя въртящия момент между предния и задния мост в съотношение от 100:0 до 50:50 само за 0,1 секунди. В изцяло новия режим SPORT тази асистираща функция е още по-изразена, защото AWD системата превантивно насочва 10% въртящ момент към задния мост при всяко завъртане на волана и автоматично, в реално време го увеличава до 50%, така че RAV4 да опише завоя в режим 50:50. При режим SPORT също така електрическото сервоуправление на волана се „втвърдява“ с 20%, за да осигури по-директно управление.

Новият RAV4 предлага избор от 2 дизелови и един бензинов двигател. Новият дизел е 2,0 литров D-4D дизелов двигател със 124 к.с., Start-Stop система, механична 6-степенна трансмисия и комбиниран разход на гориво от 4,9 л/100 км. Познатите вече 2,0 литров Valvematic бензинов двигател със 151 к.с. и 2,2 литров D-4D/D-CAT дизелови двигатели със 150 к.с. се предлагат както с механични, така и с автоматични трансмисии. Нивата на СО2 емисии и разходът на гориво при тях са намалени с от 3 до 8%, а в същото време ускорението при цялата гама двигатели е подобрено също с от 3 до 8%.

Toyota RAV4 се предлага в три нива на оборудване Comfort, Executive и Luxury, а цените започват от 49 950 лв.

Comments are closed.