toyota_rav4_2013_iihsНовото поколение Toyota RAV4 получи възможно най-лошата оценка “poor” или „слаб” на тест на Института за безопасност по пътищата в САЩ (Insurance Institute for Highway Safety).

Toyota RAV4 се сгромоляса по отношение на безопасността след симулация на челен удар в предната част отляво при скорост 64 км/ч (40 мили), което е сред най-често срещаните произшествия по пътищата. В резултат на теста, пространството при водача е доста поразено от проникналата структура, левият крак на манекена е заклещен от смачкан и деформиран метал, главата му се удря твърдо във въздушната възглавница, а кормилната колона се измества със 18 см надясно. Резултатът е слаб омекотяващ ефект за гръсния кош. Това не е всичко – според експертите на института, предпазният колан допуска прекомерно движение на тялото и главата на манекена напред, което допринася главата да се удари в арматурното табло.

В защита на новия Toyota RAV4 ще споменем, че кросоувърът получи добра оценка в 4 други теста на Института. Вижте видео от краш-теста:

Comments are closed.