Шестият ден от рали Дакар се оказа един от най-трудните до сега. Не само, че етапа бе най-дълъг, но и битката се води в различна часова зона. След пресичането на границата между Перу и Чили, часовниците трябваше да се преместят с два часа напред, което означаваше по-малко сън за всички.

Към 7:00 сутринта в четвъртък бе време за старт и Monster Energy X-raid Team се изстреля в епичния 768 километров етап. Настоящите водачи в генералното класиране – Стефан Петерханзел и Жан Пол Кутре в продължение на десет часа раздаваха пълна газ на своето зелено MINI ALL4 Racing, преди да пресекат финала в Калама на втора позиция.

В началото на специалния етап, преминаващ през меките дюни на Икике, Петерханзел имаше лош късмет и заседна в една от по-малките дюни, но двойката остана спокойна и съсредоточена, и бързо успя да освободи колата, губейки само три минути. „Средната част на специалния етап бе доста технична и забавна за каране“ каза Петерханзел. „Но в края на етапа трасето преминаваше през много „Феш-Феш“ (много фин пясък) и скрити камъни. Поради тази причина избрахме по-консервативен подход, за да избегнем проблеми“.

Съотборниците му Леонид Новитски и Константин Жилцов също имаха много добър състезателен ден, завършвайки етапа – пети. Руският тандем продължава да държи четвърто място в генералното класиране. „Днес бе тежък ден, но ние не направихме нито една грешка.“ Каза Жилцов след края на етапа. „Всичко сработи както трябва и ще продължаваме да натискаме здраво.“

Таз годишното издание на рали Дакар се оказа голямо изпитание за Нани Рома и Мишел Перин. След като извоюваха невероятна победа в петия етап, по всичко личеше, че ще успеят да повторят представянето си и в шестия, когато огромна дупка в основата на една дюна за малко не ги отстрани от надпреварата. „Ние преминахме върха на дюната и единственото, което ни чакаше след нея бяха две огромни дупки.“ каза Рома след това. „Опитах се да ги заобиколя, но затънах. Ако трябва да съм откровен, не вярвах, че ще успея да се измъкна от там. Единственото положително нещо от целия инцидент бе, че Стефан видя какво се случи и намери друг път.“ Цялата случка коства на двойката повече от час и те завършиха деня на 23то място.

Разбира се в Дакар няма време за размишления. Седмият етап също започва рано сутринта и е с дължина 754 км. Простиращ се от Калама в Чили до Салта в Аржентина, седмият ден от ралито ще се състои изцяло от високопланински преходи. Не само, че ще пресича Андите на височина от 5000 метра, но и специалния етап ще се проведе на голяма височина – между 3400 и 4000 метра над морското равнище.

Comments are closed.