Фирменият пилот на KTM Марк Кома, няма да може да стартира в предстоящото издание на рали „Дакар” 2013. Това заявиха официално днес от офиса на спортното подразделение на австрийския мотоциклетен производител.

Причината за отпадането на трикратния победител от пустинния маратон е в лоша травма, причинена по време на падането му в рали „Мароко” през октомври. Кома счупи ключица и явно травмата му не е отшумяла напълно, което според медицинския екип на тима, няма да му позволи да се изправи срещу над 8000 км в Перу Аржентина и Чили.

„ Марк Кома е един от нашите ключови пилоти и заедно с неговия съотборник сирил Депре осигуриха на KTM 7 последователни титли от „Дакар”. Макар и да сме разочаровани от фактът, че той няма да може да се състезава, здравето и кондицията на заводските ни пилоти винаги са били най-важното нещо. Щом не е възстановен на 100%, по-добре е да не застава на старта”, заяви мениджърът на заводския отбор на KTM Алекс Дорингер.

Искрено натъжен, Марк Кома заяви: „ Работихме наистина здраво с докторите и физиотерапевтите до последно, но трябва да съм реалист. Един от мускулите на рамото ми все още ми създава проблеми и не мога да си движа ръката много добре. Това е, причината е ясна и трябва да сме реалисти за ситуацията”.

Алекс Дорингер допълни, че заводският отбор на KTM винаги има едно наум за подобни ситуации, затова винаги поддържа резервен пилот. Така, зелена светлина е дадена за участието на ендуро звездата Кърт Кастели от САЩ, победител от многобройни вериги състезания и тази година завърши на второ място в легендарната Baja 1000.

Comments are closed.