Вчера се навършиха 35 години от раждането на легендарния всъдеход Лада Нива. Някак си замаяни от постоянно излизащите нови модели, щяхме да забравим един от най-непретенциозните, евтини и същевременно много способни автомобили 4х4.

На 5 април 1977 година, Волжският автомобилен завод произвежда първия сериен ВАЗ 2121, популярен като Лада Нива. Оттогава са произведени милиони бройки, продадени в целия свят. Руският всъдеход е намерил пазар в 110 страни, а 70% от произведените автомобили са били за експорт.

Лада Нива се доказва като работен кон, автомобил за забавление в природата и дори като спортист. Различни модификации на всъдехода са участвали успешно в рали “Париж – Дакар’, “Фараони”, “Атлас” и др. Лада Нива е работила в екстремните условия на Антарктида, стигала е до Северния полюс и се е изкачвала до над 5000 м в Хималаите.

От 2005 година насам, Ладан нива вече се казва Lada 4×4, а от 2009 година е последният фейслифт на модела. Освен познатата триврата версия на джипа, на платформата му са разработени десетки модификации като пикап, реанимобил и др.

Лада Нива определено е оставила трайна следа в света на оф-роуда и е в сърцата на милиони фенове. Честит юбилей Лада Нива, макар и на патерици!

Comments are closed.