Africa Eco Race е крос-кънтри маратон, организиран от ветерана Рене Медж, който следва стъпките на класическия „Париж – Дакар” в Африка. Надпреварата започна да се провежда след като самият „Дакар” бе преместен в Южна Америка и немалка част от състезателите възроптаха срещу тази новост, искайки своите приключения на Черния континент.

Съвсем наскоро, организаторите на Africa Eco Race представиха маршрута на петото поред състезание, което ще стартира на 27 декември в Сен Сиприан, Франция и ще завърши на 9 януари 2013 година в столицата на Сенегал Дакар.

За 2013 г, Africa Eco Race ще предложи 11 етапа с обща дължина от 5796 км, от които 3342 км състезателни отсечки. След техническия преглед в Сен Сиприан, керванът на надпреварата ще се отправи към Алмериа, Испания, откъдето с ферибот машините ще бъдат трансферирани до Надор в Мароко. В африканското кралство ще бъде първия специален етап, както и още две отсечки. След това състезанието ще навлезе в Мавритания, където на 3 януари ще е почивния ден, последван от втората част на ралито, която ще достигне Розовото езеро в Дакар на 9 януари.

В стартовия списък на Africa Eco Race ще видим и някои доста известни състезатели, които предпочитат Африка пред Южна Америка. Традиционно, на старта ще застане легендарният Жан-Луи Шлесер със своето бъги. Срещу него ще се изправят опитни пилоти като холандецът Джаки Луманс (Toyota Hilux) и чехът Мирослав Заплетал със своя Hummer H3 Evo. При мотоциклетите битката се очертава между италианеца Паоло Цеци и французина Норбер Дюбоа.

Друга интересна новост в Africa Eco Race 2013 ще бъде категорията Africa Race Classic. Тук право на участие имат автомобили, произведени до 1986 г, които ще се борят с малко по-лесни и къси трасета.

Comments are closed.