След одобрението на антитръстовите служби Bosch приключи сделката по придобиването на
американската фирма SPX Service Solutions, специализирана в анализа на автомобилни  системи. Договорът за закупуване бе подписан още през януари т.г.

SPX Service Solutions, чиято централа е в Кентън, САЩ, разработва и произвежда автосервизно оборудване, аксесоари и софтуер за автомобилния пазар по цял свят. През 2011 г. фирмата реализира оборот от 920 милиона USD (660 милиона EUR), а покупната й цена възлиза на 1,15 милиарда USD (885 милиона EUR). В специализираната диагностична компания работят 2 800 служители от 17 страни. Производствените й мощности са разположени в САЩ, Германия, Франция и Китай.

„С придобиването на SPX Service Solutions се превръщаме в универсален доставчик на решения за диагностичния и ремонтен бизнес. Чрез разширяването на продуктовата гама и глобалното ни присъствие, особено в САЩ, засилваме нашите пазарни позиции“, подчертава Роберт Ханзер, председател на Управителния съвет на направление “Автомобилно оборудване” в Бош. „Възнамеряваме бързо да внедрим нашите ноу-хау и дългогодишен опит на този разрастващ се пазар. Целта ни е да се превърнем в световен лидер в доставките на
диагностични решения за автомобилите на всички производители.”

Бизнесът на SPX Service Solutions ще бъде интегриран в “Автомобилно оборудване” на Bosch, което е водещ доставчик за автомобилния следпродажбен пазар с оборот от 4,3 милиарда евро през 2011 г. В рамките на интеграционния проект ще бъде създадено новото продуктово направление “Автомобилни сервизни решения”. Към него ще премине  съществуващата до сега “Диагностика” на Bosch. Общият оборот на тези звена за 2011 г. възлиза на 1 милиард евро.

Ръководството на “Автомобилни сервизни решения” с персонал от общо 4200 служители ще бъде поето от Танвир Арфи, дългогодишен директор на SPX Service Solutions. Седалището на мениджмънта на новото направление ще бъде в Кентън, Мичиган, САЩ. Европейският бизнес на “Автомобилни сервизни решения” ще се управлява от Плохинген, Германия.

Comments are closed.