Участието на българските ATV-пилоти Петър Ценков и Младен Вачков в рали “Дакар” 2012 започна! Двамата ни състезатели преодоляха първият специален етап от Мар Дел Плата до Санта Роза де ла Пампа с дължина от 57 км без проблеми и се добраха успешно до бивака. Двамата са в отлична кондиция, проблеми с четириколките няма и споделиха за списание OFF-road.BG че етапът им е допаднал много и ги е настроил отлично за предстоящите изпитания.

Денят бе успешен за дебютиращия Младен Вачков, който завърши специалния етап на 11-о място на 6 минути от водача Ла Фуенте (Уругвай, Yamaha).
Петър Ценков завърши етап 1 на рали “Дакар” на 18-то място, на минута след Вачков.
Това класиране за българите се получи след ревизиране на генералното класиране в категорията. Както вече ви съобщихме, 7 от стартиралите с ATV пилоти отпадат от официалното класиране и няма да им се зачитат времената, тъй като не са покрили новите изисквания за четириколки със задно задвижване. Това са доста от именитите пилоти, включително Йозеф Махачек, неколкократен победител в надпреварата. Останалите са Лашкавйец, Рафал Соник, Деклер, Леконт, Кангани и Албиновски. Те ще карат в самостоятелна категория, без времето им да се зачита за официалното класиране. Възстановяването им ще е възможно, ако до края на ралито докажат че модификациите по машините им се използват и при серийни модели. Според последна информация, двама от «отлъчените» – Деклер и Лаконт са доказали на техническите комисари че ATV машините им отговарят на правилата и отново ще ги видим в общата подредба.
Иначе победител в ATV категорията стана Серджо Ла Фуенте (Уругвай), следван от Маркос Патронели и Томас Мафей (Аржентина). И тримата пилоти са с Yamaha.

Що се отнася до мотоциклетите, рали “Дакар” започна много неприятно. Състезанието взе поредната си жертва – в етап 1 загина аржентинският мотоциклетист Хорхе Боеро. Пилотът е паднал тежко на 55-ия километър от специалния етап и въпреки светкавичната реакция на медицинските екипи е починал по пътя за болницата. Това беше второ участие в “Дакар” за 38-годишния Боеро.

Първата етапна победа в категорията бе за Франциско Лопез. Пилотът на Aprilia се справи чудесно, въпреки че тепърва влиза във форма, след тежката контузия от рали “Тунис” миналата пролет. Втори се класира Марк Кома (КТМ), докато другия основен претендент за титлата Сирил Депре, завърши едва на 13-о място. Приятна изненада бе третото място на Хавиер Пицолито (Honda), който е сравнително нов в рали-рейда. Четвърти се класира американският оф-роуд доайен и легенда от Baja 1000 Куин Коди (Honda), а на 5- място бе талантливия полски пилот на КТМ Якуб Пржигонски.

Големи драми имаше и в останалите категории, въпреки сравнително лекият първи етап. Автомобилът Volvo XC60 RR на ветерана Алфи Кокс изгоря до основи. За щастие южноафриканецът и навигаторът му са живи и здрави. По-късно получихме информация и за изгоряло бъги на Хосе Антонио Бланджино.
Миналогодишният победител от “Дакар” Насър Ал Атия също бе сполетян от голям проблем, за щастие оставящ го в играта. Катарецът имаше проблеми с налягането на маслото в своя Hummer, трябваше да спре на 2 километра от финала и да изчака съотборника си Роби Гордън да го изтегли до финала.
Както се очакваше, етапната победа бе за Mini X-Raid. Леонид Новицки записа дебютния успех за тима си, следван на 5 и 9 секунди от съотборниците си Кшищоф Холовчик и Стефан Петерханзел. Четвърти се класира победителят от «Дакар» 2009 Жиниел Де Вилиерс, който тази година участва с Toyota Hilux. На пето място, въпреки че докара Ал Атия до финала, се класира Роби Гордън. Струва си да се отбележи дебюта на Карлос Соуса, като пилот на Great Wall. Португалецът записа 6-о място, на 52 секунди от водача.
Идва ли нова ера при камионите? Това е най-често задавания въпрос след оттеглянето на Чагин и Кабиров. Засега има някакъв шанс руската доминация при камионите да бъде разбита, тъй като на първия етап от рали “Дакар” 2012 сините мастодонти финишираха доста назад. Най-бърз от тях бе Артур Ардавикус, който всъщност е бърза асистенция на младия Едуард Николаев.
Победител в категорията стана Марсел Ван Влийт с MAN, следван от Жерар Де Рой (Iveco) и Франц Ехтер, също с MAN.

В момента стартира вторият етап от надпреварата, ще ви държим в течение.
Не забравяйте да гледате дневника на „Дакар“ по БНТ 2 (може и онлайн) от 22:30 часа и повторението точно в полунощ по БНТ1.