Рали “Дакар” започна с доста неприятности. Състезанието взе поредната си жертва – в етап 1 загина аржентинският мотоциклетист Хорхе Боеро. Пилотът е паднал тежко на 55-ия километър от специалния етап и въпреки светкавичната реакция на медицинските екипи е починал по пътя за болницата. Това беше второ участие в “Дакар” за 38-годишния Боеро.
Междувременно, организаторите на рали “Дакар” обявиха, че 7 от стартиралите с ATV пилоти отпадат от официалното класиране и няма да им се зачитат времената, тъй като не са покрили новите изисквания за четириколки със задно задвижване. Това са доста от именитите пилоти, включително Йозеф Махачек, неколкократен победител в надпреварата. Останалите са Лашкавйец, Рафал Соник, Деклерк, Леконт, Кангани и Албиновски. Те ще карат в самостоятелна категория, без времето им да се зачита за официалното класиране. Възстановяването им ще е възможно, ако до края на ралито докажат че модификациите по машините им се използват и при серийни модели. Това дава огромен шанс на Ценков и Вачков за добри места в категорията им, тъй като те са 15-и и 22-ри заедно с „отлъчените“.
Големи драми имаше и в останалите категории, въпреки сравнително лекият първи етап. Автомобилът Volvo XC60 RR на ветерана Алфи Кокс изгоря до основи. За щастие южноафриканецът и навигаторът му са живи и здрави.

Миналогодишният победител от “Дакар” Насър Ал Атия също бе сполетян от голям проблем, за щастие оставящ го в играта. Катарецът имаше проблеми с налягането на маслото в своя Hummer, трябваше да спре на 2 километра от финала и да изчака съотборника си Роби Гордън да го изтегли до финала.

Както се очакваше, етапната победа бе за Mini X-Raid. Леонид Новицки записа дебютния успех за тима си, следван на 5 и 9 секунди от съотборниците си Стефан Петерханзел и Кшищоф Холовчик.

Не забравяйте да гледате дневника на „Дакар“ по БНТ 2 (може и онлайн) от 22:30 часа.

Още подробности очаквайте по-късно тази вечер!