Френската компания Iguana Yachts представи новото си творение, което е коренно противоположно на популярните автомобили-амфибии. Докато при последните става въпрос за сухопътни МПС, с известни плавателни възможности, то Iguana е 100% лодка, която може да се придвижва и по сушата.

Концепцията на Iguana Yachts е доста семпла – да се интегрира гъсенично задвижване в корпуса на катер, така че да не се намалят динамичните му качества и доброто поведение по вода.

Iguana е патентована и като хибриден модел. В този случай лодката използва електромотор за задвижване на веригите си. С 8 души на борда Iguana 26 излиза на брега без проблеми. Независимо от яките вериги, при сгънатото им положение, лодката е с много добри характеристики при движение по вода.
Задвижващ механизъм с водещи рамена изтегля двете вериги от гнездата им в бордовете, разтегля ги на 90 градуса и ги задържа успоредни една на друга. Прибрани в гнездата си на борда, веригите се напасват към външната форма на лодката, без да нарушават плаваемостта и скоростта й

Iguana 24 е с дължина 6990 мм, газене – 370 мм, ширина 2500 мм и височина с извадени вериги 2380 мм. Мощността на извънбордовия двигател е 150 к.с.м максималната скорост е 40 възела (72 км/ч), масата на яхтата е 1800 кг, капацитетът е до 8 пасажери. По-мощната версия Iguana 29 e с двигател с 300 к.с.