Петър Ценков завърши етап 13 на “Дакар” от Наска до Писко в Перу, отново с купища проблеми. Българският пилот трябваше да се върне в бивака, малко след като стартира свързващата отсечка, заради проблем с горивната помпа. Омбрето оправи машината и Ценков стартира, макар и със закъснение, но с това неприятностите не приключиха. При ремонта, един от горивоподаващите маркучи не е бил свързан добре и Петър остана без бензин на 10 км от зоната за зареждане в специалния етап. Там нашият състезател трябваше да престои 2 часа, докато бъде изтеглен до “бензиностанцията” от своя чилийски приятел Раул Данино. След това Ценков вече със спокойно темпо успя да стигне до финала на фаталния 13 етап. “Не знам дали да съм ядосан или да се радвам от постоянните несполуки. Ще се радвам да видя Лима, където ме очакват моите перуански приятели. Те ще ни покажат, че Перу не е само прахоляк, както до момента бе за мен тази държава”, заяви Петър за БНТ2. Днес, последният етап е едва 29 км и очакваме без проблем българина на подиума на рали “Дакар”.
В класа на четириколките всичко изглежда решено. Макар че Томас Мафей спечели отсечката, следван от уругвайския талант Серджо Ла Фуенте, в генералното класиране Алехандро Патронели има достатъчен аванс пред брат си Маркос, за да вземе своята втора победа в “Дакар”.
Голяма бе драмата при мотоциклетите – Марк Кома на 99,9% изпусна своята четвърта титла на „Дакар“, тъй като загуби много време в етапа и вече е на 11 минути след Сирил Депре. Кома имаше технически проблем и направи навигационна грешка, докато френският му конкурент бе доста постоянен в отсечката. Утрешният кратък етап едва ли може да обърне нещата и Депре ще поведе във вечната борба за титли между двамата пилоти на KTM. Победител за деня бе Елдер Родригеш (Yamaha), който твърдо има шанс да стъпи на подиума в Лима.
При автомобилите Роби Гордън въобще нямаше ден. Американецът първо затъна в дюните, след това се обърна след скок в пясъка, но успя да продължи. Впоследствие спука гума, разбра се че е имал и проблеми с алтернатора и изгуби още време. В крайна сметка Гордън завърши етапа на 10-о място, на 36 минути от победителя за деня Стефан Петерхазнел. В генералното Гордън се смъкна до 5-о място. Доста от другите пилоти също имаха проблеми със затъване в дюните. Стефан Петерханзел явно си взе поука от етап 12 и с внимателно каране нямаше особени проблеми в отсечката, взимайки своята 59-а етапна победа в “Дакар”, очертавайки се като тотален фаворит за 10-а титла в надпреварата. Съотборникът му Нани Рома нямаше ден, успя да се изгуби, после затъна в една дюна и бе ваден от местни фенове. Все пак, Рома се движи втори в генералното.
Жиниел Де Вилиерс (Toyota) твърдо се очертава като най-постоянния пилот на трасето. Победителят от “Дакар” 2009 вчера завърши деня на второ място, а в генералното твърдо е трети.

При камионите също се заформи интрига, подобна на тази между X-Raid и Hummer. Разбрахме, че от Камаз са подали контестация срещу Iveco, в която се твърди, че ходът на окачването при камионите на Де Рой е по-голям от допустимото. Не знаем дали на това ще бъде обърнато внимание, ако не – Жерар Де Рой е твърд победител в класа. Иначе етапната победа при „големите“ бе за Каргинов (Камаз), който, обаче е 4-и в генералното, на 5 часа след Де Рой.
Много добър ден за братята ветерани в “Дакар” Де Азеведо от Бразилия. След като бившият мотоциклетист Жан (сега с Nissan)завърши в топ 10 при автомобилите, брат му Андре се класира втори при камионите със своята Tatra. В генералното е 8-ми.
Днес е последният 14 етап на рали “Дакар” 2012. Очаквайте финалните подробности за ралито.