Рали Дакар / Рали Новини

Дакар 2020: нови лидери и знакови отпадания в етап 3

Третият състезателен ден на рали Дакар 2020, за трети път ни поднесе изненади, размествания в класиранията, проблеми и отпадане на знакови играчи в почти всички категории.

Най-голяма бе драмата при мотоциклетите,

където тимът на Honda финишира като тотален доминант, окупирайки както челната тройка в етапа, така и тази в генералното класиране, налагайки се над съперниците от КТМ, но…

Рики Брейбек бе героят в отсечката около Неом, с дължина на специалния етап от солидните 427 км. Американецът се справи чудесно с навигацията и новият цветен роудбук (раздаван преди старта) и зададе темпото, финиширайки с 9:39 мин. аванс пред съотборника си Хосе Игнасио Флоримо. Тройката за деня допълни Хоан Бареда Борт, с изоставане от 13:16 минути на Брейбек. След него, в лют дуел финишираха братята Лучано (КТМ) и Кевин (Honda) Бенавидес, с превес от минута за първия.

Доскорошните лидери от КТМ Тоби Прайс и Сам Съндърленд изживяха истински кошмар, изоставайки с над половин час в отсечката, минала край границата с Йордания. Не много по-добре мина и денят за колегата им Матиас Валкнер, който бе „назад” с 20 минути.

Още по-зле се развиха нещата за водещите пилоти на Yamaha. Адриан Ван Беверен приключи участието си в рали Дакар 2020 (трето поредно отпадане), след като катастрофира само на 3 километра след старта на отсечката и бе откаран в болница със счупена ключица. Съотборникът му Ксавие Де Султре пък пристигна на финала с лошо наранена китка и продължаването му в ралито е под въпрос. Пауло Гонсалвеш (Hero) получи повреда в двигателя и загуби няколко часа в трасето, а вчерашният етапен победител пристигна с час и половина изоставане и контузия след падане.

Видео от катастрофата на Беверен:

ЪПДЕЙТ:

След всичко това, което изписахме, обаче, се появи информация от организаторите, че поради проблеми с GPS-тракерите на пилотите, което доведе до модификация на етапа и приключването му на 359-ия километър. Така, Брейбек се оказа с аванс от 6 минути пред Флоримо, а трети стана Лучано Бенавидес.
В генералното класиране, Брейбек има аванс от 4 минути пред Кевин Бенавидес, а топ 3 допълва Матиас Валкнер, с изоставане от 6 минути (и 4-о време за деня след корекциите).

Интересен бе и денят в класа на ATV, където Игнасио Касале отстъпи не само етапната победа, но и второто място. Така, най-бърз бе сънародникът му от Чили Джовани Енрико, който изпревари точно с минута французина Симон Витсе. Касале бе трети, с 1:35 мин. изоставане.

В генералното, Игнасио Касале все още е водач, със солиден аванс от почти 20 минути пред Рафал Соник (4-и за деня). С етапната си победа Енрико се изкачи до топ 3, на около минута и половина след Соник. За тази категория модификации не бяха обявени.

При автомобилите,

днес бе денят на Карлос Сайнц. Пилотът на заднозадвижвано Mini добави 33-тата етапна победа в кариерата си в „Дакар“, след като надви с 3 минути и половина над действащия шампион от „Дакар” Насър Ал Атия. След кошмарния си ден вчера, Якуб Пржигонски (Mini 4×4) се раздаде максимално и допълни тройката за отсечката.

Добър ден имаше и Фернандо Алонсо, за разлика от вчера. Двукратният шампион от Формула 1 финишира с 5-о време, на 6 минути след Сайнц и на минута след приятната изненада Ясир Сеайдан от Саудитска Арабия (Mini 4×4).

Довчерашните лидери Орландо Теранова и Жиниел Де Вилиерс днес натрупаха изоставане, а за пореден ден бавен бе и 13-кратният шампион Стефан Петерханзел. Но доста по-тежко бе положението за добре представящия се до момента Шейх Калид Ал Касими, който претърколи няколко пъти през таван своето Peugeot DKR и приключи участието си в рали Дакар 2020 в началото на втората част на етапа.

В класа на SSV-бъгитата

имаме нов лидер, след като водачът Чалеко Лопез преживя тежък ден и натрупа 11:29 минути изоставане. Чалеко финишира 9-и, а най-бърз бе друг бивш мотоциклетист – Герард Фарес Гуел. Испанецът измъкна 18 секунди на шампиона с ATV Сергей Карякин, а челната тройка допълни Кейс Къри.

С третото си място в етапа, Къри е новият лидер в генералната подредба, с едва 15 секунди пред Чалеко. Трети в оверола е Хосе Антонио Лопез (5-и за деня). Фарес Гуел е едва12-и. след като вчера натрупа огромно изоставане и финишира чак на 30-о място.

Атрактивното дуо Сирил Депре – Майкъл Хорн имаше повече от тежък (пореден) ден. Машината на 5-кратният шампион с мотоциклет и световноизвестният пътешественик спря с прегрял двигател и те трябваше да бъдат изтеглени от сервизен камион до зоната за неутрализация между двете части на етапа. Все още не е ясно дали фамоззният тандем ще успее да продължи участието си в Дакар 2020.

Андрей Каргинов бе пилотът с най-бързия камион днес.

Състезателят на Камаз измъкна почти 5 минути на тим лидера на МаЗ Серхей Вязович. Трети, с 11 минути изоставане финишира Антон Шибалов (Камаз).

Етапната победа позволи на Каргинов да се изкачи до второто място в генералното, следван от Шибалов. Вязович все още е начело на подредбата, съответно с 2 и 20 минути аванс пред съперниците от Русия.

Етапът около Неом бе кошмарен за Дмитри Сотников, който изгуби над 2 часа заради технически проблем. Не помогна и помощта от съотборника му в Камаз Едуард Николаев, който също натрупа изоставане днес. Така, двамата бивши титуляри ще имат задачата да са „оръженосци” на колегите си в руския тим, които имат шанс за победата.

Етап 4 на рали Дакар 2020 ще отведе участниците от Неом до Ал-Ула. В менюто за деня е 453-километров специален етап, гарниран с 219 км преход. Трасето ще предложи почти равни порции пясъци и каменисти трасета, обилно гарнирани със сложна навигация.

Comments are closed.