Unimog 5000 посреща безупречно и най-големите предизвикателства – всяка година, между май и октомври, високопроходимата машина превозва хиляди туристи от станцията на лифта на 2500 м н.в. до обсерваторията край Торе дел Философо на над 2930 метра. Тук започва хайкинг маршрутът за тези, които искат да са възможно най-близо до полетата от лава.

Гамата на Unimog, която се произвежда от 2002 г. в завода на Mercedes-Benz във Вьорт, е идеалният кандидат за употреба в суровите условия, преобладаващи на Етна. Единственото превозно средство от този тип в света, всъдеходът гарантира уникални оф-роуд възможности. Гъвкава стоманена рама, 4х4 задвижване с блокаж на всеки (портален) мост, система за контрол на налягането в гумите – всеки технически детайл играе важна роля, която да затвърди ролята на Unimog като безценен партньор в тежките терени и прашните полета на най-високия активен вулкан в Европа.

Изключително модулният Unimog се използва за разнообразни задачи край вулкана. С купе на автобус, немската машина превозва туристи, с подходящите аксесоари, други камиони U1550 L почистват снега или пепелта по туристическите пътища. А когато преди време изригването на вулкана разрушава кабинковата линия, Unimog е незаменим помощник при строежа на новата линия.