Рали Дакар / Рали Новини

Рали “Дакар” 2012: репортаж от етап 3

С малко драматизъм завърши вчерашният етап за българските участници в рали “Дакар” 2012 Петър Ценков и Младен Вачков. След като още вчера двамата имаха оплаквания с инжекционната система на двигателите си заради голямата надморска височина, днес тези неприятности продължиха.

Българите сериозно намалиха темпото на 270-километровия специален етап от Сан Хуан до Сан Рафаел, като причината отново се оказа недоброто функциониране на инжекциона и лоша горивовъздушна смес.
В крайна сметка Ценков и Вачков успяха да финишират като на етапа бяха съответно 18-и и 19-и. В генералното класиране Младен е 14-и, Петър 15-и.

За БНТ2 механикът Димитър Ортаков – Омбрето сподели, че ще се опита да фиксира проблемите с гориво-въздушната смес, а други проблеми с четириколките няма (изключая протеклия амортисьор на Вачков).
След телефонен разговор с пилота на журналистическия автомобил Руси Русев, стана ясно, че в лиезона на днешния 4-и етап Петър Ценков е спукал гума, но продължава  участието си.
Голяма неприятност за нашия тим се оказа кражбата на личен багаж от прес автомобила. “За щастие от колата липсват само дрехи, дребни инструменти и други маловажни неща”, заяви Руси Русев пред списание OFF-road.BG. Иначе всичко е нормално, българите се сблъскват с обичайните проблеми и цяла нощ са ремонтирали машините. Жегата ги тормози, бензина в резервоара на Тойотата направо кипи, мъчат ги и дългите преходи но търпят и се борят.

Като цяло етапът може да се обобщи с много технически грешки в навигацията, породена от разделянето на трасетата за мотори/АТВ и коли/камиони, жестоки падания при мотоциклетите и размествания в генералното класиране на всички класове.

При мотоциклетите, Марк Кома (KTM)бе една от жертвите на объркване по трасето и след като пое по трака на автомобилите, загуби около 15 минути и логично бе задминат от 6 пилота. Така неговият основен противник Сирил Депре се възползва, спечели отсечката и излезе начело в генералното. Кома остава втори, на 10 минути от Депре. Трети в общата подредба е Давид Кастьо (Yamaha), който завърши 6-и на етапа.
Няколко тежки падания имаше при мотоциклетите. Най-тежкото бе на Куин Коди (Honda), който се преби жестоко и бе откаран в болница, за щастие без опасност за живото. Така участието на звездата от Baja 1000 в “Дакар” приключи рано.
Още на прехода преди етапа, френският пилот Брюно Да Коста блъсна крава и бе откаран в болница в тежко състояние.

При автомобилите етапната победа бе за Нани Рома (Mini X-Raid), който се изкачи на 4-то място в генералното класиране. Не толкова добре се представи неговия съотборник Стефан Петерханзел, който спука 2 гуми и изостана с 6 минути от Рома, свличайки се до 5-о място в генералното.
Хубав ден за Кшищоф Холовчик, който завърши етапа на 2-ро място и излезе начело в генералното класиране. Поредно добро представяне за Хамърите на Ал Атия и Гордън – съответно 3-то и 5-о място за деня. В генералното Гордън е втори на по-малко от минута след Холовчик, Ал Атия е 6-и.

Отново интересен етап и при камионите. Мики Биазион с Iveco спечели вчерашната отсечка, само на минута след него завърши Артур Ардавкус (Камаз). Казахстанецът оглави по този начин генералното класиране, следван от Жерар Де Рой (Iveco), който завърши деня на 7-мо място. С победата си Биазион излезе на трето място във временната подредба.

Не пропускайте да гледате дневника на рали “Дакар” 2012 по БНТ2 и повторението по БНТ точно в полунощ.

Comments are closed.